top of page

Artikkeli | Tekoälyhaku syrjäyttämässä Googlen – yritysten löydettävyys murroksessa

Päivitetty: 23.4.

🎧 Kuuntele kirjoitus alta! Tekoälyfoorumi julkaisee kaikki jutut myös audiona. Kuuntele milloin vain, missä vain – vaikka puhelimen näyttö lukittuna.


Kirjoittaja: Sari Sotkas, markkinointipäällikkö

"Suomalainen Superlines toteutti keväällä 2025 laajan AI Search Index -selvityksen, jossa analysoitiin 100 suurimman suomalaisyrityksen näkyvyyttä viidessä keskeisessä kielimallissa: ChatGPT, Claude, Gemini, Mistral ja Perplexity. Tulokset ovat selkeitä ja huolestuttavia: suomalaiset yritykset eivät näy tekoälyhauissa.", kirjoittaa Sari Sotkas, markkinnoinnin ja tekoälyn kokenut asiantuntija.

Lue tiivistelmä


Tekoälyhaku syrjäyttämässä Google-haun. Kuvassa Sari Sotkas.
Kokenut CMO ja CEO Sari Sotkas auttaa yrityksiä työskentelemään fiksummin uusimman teknologian avulla. "Tekoälykeskustelut ovat uusi markkinointikanava – nyt on aika hyödyntää se."

Tekoälyhaku on syrjäyttämässä perinteisen Google-haun

Hakukäyttäytyminen on isossa murroksessa. Kuten MIT:n suomalainen professori Bengt Holmström sanoi AI Finlandin tapahtumassa maaliskuussa: “En googlaa enää ollenkaan, puhun vain ChatGPT:n kanssa”.


Muutkin kuin Bengt ovat muuttaneet tottumuksiaan. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2024 suomalaisista 23 % käytti tekoälyä ja yleisin syy oli tiedonhaku. Nuoret ovat ottaneet tekoälyn käyttöön vielä laajemmin, tekoälyä käyttäneiden osuus 1624-vuotiaista oli 45 % ja 2534-vuotiaista 38 %. Attestin tammikuussa 2025 USA:ssa, Isossa-Britanniassa, Kanadassa ja Australiassa tekemän Consumer Adoption of AI Report -tutkimuksen mukaan 47 % kuluttajista käyttää jo nyt tekoälyhakuja apuna päätöksenteossa harkitessaan tuotteiden tai palveluiden ostamista.


Perinteinen hakukone tarjoaa listan linkkejä, tekoäly taas antaa suoran vastauksen. Tämän seurauksena yritysten näkyvyys digitaalisten palveluiden hakutuloksissa ei enää riipu pelkästään hakukoneoptimoinnista. On alkanut uusi aikakausi: generatiivisen tekoälyn suositteluihin vaikuttaminen.



Markkinalle nousi nopeasti kilpailija, joka jakaa linkkien sijaan selkeitä suosituksia

Googlen matka maailman suosituimmaksi hakukoneeksi on ollut ainutlaatuinen ja se on hallinnut verkon tiedonhakua jo yli 20 vuotta. Hakutulokset ovat perustuneet pitkälti Googlen hakukonealgoritmeihin ja kaupalliseen näkyvyyteen, eli maksamalla olet saanut paikan kärjestä.


Tekoälyalustat kuten ChatGPT, Claude, Gemini, Mistral ja Perplexity tarjoavat suoria vastauksia, selkeitä suosituksia ja tiivistettyjä vertailuja ilman, että käyttäjän tarvitsee klikata linkkejä tai haravoida useita sivuja ja yrittää löytää etsimänsä. Käyttökokemus muistuttaa enemmän keskustelua asiantuntijan kanssa.


Tätä muutosta kiihdyttää erityisesti vaikeasti hahmotettavien tai harvoin ostettavien tuotteiden ja palveluiden tiedonhaku. Asiakas, joka etsii esim. vakuutuksia, pankkipalveluja, sähköautoja, kodin elektroniikkaa, terveyspalveluita, lääkkeitä tai teknologiaratkaisuja kysyy yhä useammin suoraan tekoälyltä: “Mikä on minulle paras vaihtoehto?” Vastaus saattaa olla kilpailijan tuote tai palvelu, ei oman yrityksen. Eli tekoälypalvelut toimivat jo nyt asiakaspalvelijoina, markkinoijina ja myyjinä. Jos tekoäly ei mainitse yrityksen tuotetta tai palvelua, valitsee asiakas todennäköisemmin kilpailijan.



AI Search Index: Suomalaisyritykset eivät näy tekoälyhauissa

Suomalainen Superlines toteutti keväällä 2025 laajan AI Search Index -selvityksen, jossa analysoitiin 100 suurimman suomalaisyrityksen näkyvyyttä viidessä keskeisessä kielimallissa: ChatGPT, Claude, Gemini, Mistral ja Perplexity. Analyysin pohjana oli 3500 todellisiin Google-hakuihin perustuvaa suomenkielistä kysymystä.


Tulokset ovat selkeitä ja huolestuttavia:

●      Vain kolme yritystä (Microsoft, Posti ja Karl Fazer) sai suosituksia yli puolessa tekoälykeskusteluista.

●      Top 100 -listan viidenkymmenen pörssiyhtiön keskiarvo 22 %

●      Kaupan alan keskiarvo 23 %

●      Teollisuusyritysten keskiarvo 20 %

●      Rahoitus- ja vakuutusyhtiöiden keskiarvo 19 %

●      75 % selvityksessä tutkituista yrityksistä saa tekoälyltä näkyvyyttä vain 0–30 % hakutuloksissa, eli tekoälypalvelu ei mainitse tiedonhakijalle kyseistä yritystä, sen tuotteita tai palveluita usein lainkaan


Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että suurin osa yrityksistä jää asiakkaan harkinnan ja päätöksenteon ulkopuolelle, koska tekoäly ei edes mainitse heitä.



Mitä yrityksen tulisi tehdä eli miten päästä mukaan tekoälysuosituksiin?

Yritysten tulisi nyt nopeasti sopeutua uuteen näkyvyyden logiikkaan. Kyse on tekoälyoptimoinnista eli generative engine optimizationista (GEO). Kun hakukoneoptimointi (SEO) tähtää hakukoneiden algoritmien ymmärtämiseen, GEO pyrkii vaikuttamaan kielimallien rakentamiin suosituksiin. Tekoälyn suosittelemaksi ei pääse sattumalta. Yrityksen tulee systemaattisesti vaikuttaa siihen, millaista ja miten helposti hyödynnettävää tietoa kielimallit löytävät yrityksestä. 


Jotta yritys näkyy tekoälyn suosituksissa, sen on edettävä kolmivaiheisesti:


#1 Analysoi nykytila: Miten yrityksesi näkyy tekoälyhauissa nyt?
  • Selvitä, missä määrin yrityksesi, tuotteesi ja palvelusi nousevat esiin, kun tekoäly vastaa alan kysymyksiin.

  • Hyödynnä esimerkiksi Superlinesin AI Search Tracker -työkalua tai tee omia hakuja eri alustoilla ja kysymysmalleilla.


#2 Suunnittele ja toteuta parannustoimet
  • Tuota tekoäly-ystävällistä sisältöä: selkeää, keskustelevaa ja suoraan ihmisten kysymyksiin vastaavaa.

  • Korosta asiantuntemusta, konkreettisia hyötyjä ja selkeitä eroja verrattuna kilpailijoihin.

  • Varmista, että sisältö on julkaistu paikoissa, joita kielimallit indeksoivat tehokkaasti (esim. omat verkkosivut, blogit, asiantuntija-artikkelit ja eri forumit mistä tekoälyt hakevat myös tietoa).


#3 Määrittele jatkuvat käytännöt ja seuraa kehitystä
  • Rakenna GEO osaksi markkinointi- ja viestintästrategiaa kokonaisvaltaisesti (sis. yrityksen tiedot, tuotteet, palvelut, työnantajamielikuva, ympäristöystävällisyys, sijoittajasuhteet jne.)

  • Seuraa näkyvyyttäsi tekoälyalustoilla säännöllisesti ja päivitä sisältöjä vastaamaan käyttäjien muuttuvia kysymyksiä.

  • Kouluta sisältötiimiä ymmärtämään, mitä tekoäly "lukee" ja "ymmärtää" – ja miksi hyvän sisällön pitää olla aidosti hyödyllistä.


Tekoälykeskustelut tarjoavat täysin uuden markkinointikanavan, ja nyt on aika hyödyntää se.

Tietoa kirjoittajasta


Piditkö tästä kirjoituksesta? Tilaa ilmoitukset uusista Tekoälyfoorumin julkaisuista suoraan sähköpostiisi. Arvostamme myös valtavasti, mikäli jätät meille arvostelun Googlessa. Kiitos. 💙



Comments


bottom of page