top of page

Kolumni | Tekeekö tekoäly meistä tyhmiä?

Päivitetty: 13.3.

🎧 Kuuntele kirjoitus alta! Tekoälyfoorumi julkaisee kaikki jutut myös audiona. Kuuntele milloin vain, missä vain – vaikka puhelimen näyttö lukittuna.


"Kun laadukasta, monipuolisista lähteistä louhittua tietoa on aina saatavilla, pelkkä faktapohjainen osaaminen menettää merkitystään.", kirjoittaa tekoälytulkki Pinja Valkonen.


Hymyilevä nainen, Pinja Valkonen, jolla on lyhyet vaaleanruskeat hiukset, pyöreät silmälasit ja vaalea paita, katsoo suoraan kameraan lämpimän oranssia taustaa vasten.
Entisenä toimittajana ja mediapäällikkönä Pinja Valkonen siirtyi julkiselle sektorille kehittämään viestintää ja tekoälyratkaisuja. Nykyään hän toimii yrittäjänä.

Kielimallit kykenevät jo tuottamaan akateemisen tason tutkimuksia, raportoimaan uutisia ja analysoimaan dataa ihmiselle mahdottomalla nopeudella. Mitä se tarkoittaa ajattelulle ja tiedon arvolle? Tuleeko ajattelusta samanlainen erillinen harrastus kuin liikunnasta? Kokeeko tieto inflaation, kun sitä pystytään tuottamaan erittäin pienin kustannuksin?


#1 Tieto ei ole katoamassa mutta sen arvo voi muuttua


Kun laadukasta, monipuolisista lähteistä louhittua tietoa on aina saatavilla, pelkkä faktapohjainen osaaminen menettää merkitystään. Arvokkaaksi nousee kyky arvioida, tulkita ja kyseenalaistaa – eli kriittinen ajattelu.



#2 Oppiminen ei ole vain tiedon muistamista


Jos tekoäly voi muistaa kaiken puolestamme, onko oppimisella enää merkitystä? Kyllä on!


Oppiminen on ajattelutaitojen kehittämistä, kokemusten kautta syntyvää ymmärrystä ja metakognitiota. Tekoäly antaa uuden mahdollisuuden laiskistua, kun meidän ei ole pakko haastaa omaa ajatteluamme ja ponnistella löytääksemme tietoa.


Mutta jos käytämme tekoälyä syventämään ymmärrystämme, oppimisesta voi tulla tehokkaampaa ja syvempää kuin ennen.



#3 Onko ajattelu tulevaisuudessa vain harvojen harrastus?


Jos tekoäly “ajattelee” puolestamme, voi käydä kuten fyysiselle aktiivisuudelle – sitä pitää vaalia erikseen, koska arki ei sitä meiltä välttämättä vaadi. Jo nyt on mahdollista "ulkoistaa" ajattelunsa hakukoneille ja algoritmeille ja kielimalleille. Teknologia on mahdollista myös valjastaa työkaluksi, joka haastaa ja terävöittää omaa ajattelua ja kaivaa lähteitä, joiden etsimisestä säästyneen ajan voi käyttää - ajatteluun!



#4 Voiko tekoäly inspiroida ajattelua laiskistamisen sijaan?


Lopulta kyse on siitä, miten käytämme teknologiaa. Jos annamme tekoälyn tarjota meille valmiiksi pureskeltuja vastauksia, aivomme saattavat surkastua. Mutta jos käytämme koneita uusien näkökulmien löytämiseen ja ajattelun haastamiseen, voimme olla menossa kohti uudenlaista renessanssia.


Tietoa kirjoittajasta



Comments


bottom of page