Kolumni | Pelaako yrityksenne tekoälyn kanssa shakkia vai bingoa?
- Hanna Saari
- 25.4.
- 3 min käytetty lukemiseen
🎧 Kuuntele kirjoitus alta! Tekoälyfoorumi julkaisee kaikki jutut myös audiona. Kuuntele milloin vain, missä vain – vaikka puhelimen näyttö lukittuna.
Kirjoittaja: Hanna Saari, myynti- ja markkinointijohtaja.
"Onnistuneiden ohjelmistorobotiikkahankkeiden tapaan myös tekoälyn integrointi osaksi yrityksen toimintoja muistuttaa enemmän shakkia kuin bingoa: voittaja on se, joka suunnittelee monta siirtoa edelle – ei se joka huutaa ensimmäisenä bingo!", kirjoittaa Hanna Saari.

Pelaako yrityksenne tekoälyn kanssa shakkia vai bingoa?
Älykkyys on nopeutta ja nokkeluutta, kykyä tarttua keskusteluun, ennen kuin se ehtii hyytyä. Ja keskustelulla tarkoitan puhuttua, sanoitettua tai kuvitettua kommunikaatiota. Siksi kai tekoälyäkin kutsutaan nimenomaan älyksi. Vaikka tosiasiassahan se on datan prosessointia yhä nopeammin ja nopeammin ja näennäisesti tehtyä päättelyä tästä kaikesta tiedon käsittelystä. Mutta lopputulos vaikuttaa ulospäin älykkyydeltä.
Älykkyys ei ole sama asia kuin viisaus. Viisas henkilö voi olla myös älykäs, mutta nopeuden sijaan hän myös malttaa pysähtyä ja tarkkailla kokonaiskuvaa. Viisautta on asioihin perehtyminen, pitkäjänteinen tekeminen ja tietynlainen yhteisen hyvän edistäminen kaiken opitun avulla. Älykkyys – tässä tapauksessa tekoälyn hyödyntäminen – ei itsessään ole viisautta, sillä sitäkin voi käyttää viisaasti tai tyhmästi.
Tarkastellaanpa hetki tapahtumia joitain vuosia taaksepäin.
Olin vajaa 10 vuotta sitten mukana, niin sanotusti aallon harjalla, tarjoamassa ohjelmistorobotiikkaa, "RPA:ta "(Robotic Process Automation) ratkaisuna organisaatioille, joissa käsitellään valtavia tietomääriä. Tämä koodiriveistä koostuva, ihmisen toimintaa jäljittelevä ohjelmistorobotti käsitteli suuria datamassoja, siirtäen tietoa järjestelmästä toiseen ja etsien tiettyjä arvoja – tehtäviä, joiden voidaan ajatella olevan ihmisille lähtökohtaisesti puuduttavia.
Ohjelmistorobotiikasta tulikin valtava hype muutaman vuoden ajaksi. Muistan elävästi liiketoiminta-asiantuntijoiden ihastuneet ilmeet, kun he katselivat ruudulla demoa, jossa robotti teki heidän töitään, kuten availi uusia ikkunoita ja käyttöliittymiä, haki tietoa ja täytti taulukoita. Vastaavasti vuonna 2025 eri alojen ammattilaiset ihastelevat kilpaa generatiiviseen tekoälyyn liittyviä demoja – erityisesti sosiaalisen median palveluissa kuten LinkedIn.
Vaikka “RPA-hype” on jo laskenut, opettivat vuodet sen parissa muutamia kriittisiä asioita, joita monen kannattaisi mielestäni tänä päivänä tunnistaa. Erityisesti, kun kaikki ympärillä juoksevat kilpaa tekoälyn perässä.
Kysy itseltäsi siis seuraavat kysymykset:
Kaikki lähtee tavoitteista – miksi edes automatisoimme? Entä jos prosessin yksinkertaistaminen riittäisi?
Kun otetaan uusi teknologia käyttöön, vaatii se sopeutumista ihmisiltä. Miten viestimme työntekijöille avoimesti, osallistamme ja rakennamme luottamusta?
Tekoäly kehittyy koko ajan, kuten robotiikka joitain vuosia sitten. Täydellistä ja kaiken kattavaa ratkaisua ei ole. Voit lähteä nyt kokeilemaan kevyesti tai jäädä odottamaan, mikä on seuraava uusi teknologia – kumman valitset?
Automaation ja teknologian on tarkoitus sujuvoittaa arkea ja vähentää manuaalista työtä. Mitä sillä kaikella vapautuneella ajalla on tarkoitus tehdä?
Ne organisaatiot, jotka ottivat ohjelmistorobotiikkaa viisaasti käyttöön, osallistivat siihen yrityksen eri tasoilta ja osastoilta ihmisiä. Nämä organisaatiot myös kommunikoivat avoimesti ja realistisesti, mitä automaatiolla ollaan tavoittelemassa. Tärkeimpänä voidaan kuitenkin mielestäni pitää huolella tehtyä pohjatyötä liittyen prosessien läpikäyntiin ja automaatiotarpeiden tunnistamiseen.
Samalla nämä yritykset muokkasivat organisaatiotaan vastaanottavaisemmaksi uusia teknologioita kohtaan tulevaisuudessa – ikään kuin sivutuotteena. Ohjelmistorobotiikan viisaasti käyttöön ottaneet organisaatiot loivat täysin uusia rooleja tukemaan älykkään automaation ja teknologian hyödyntämistä, josta on nyt tekoälyn aikakaudella valtava hyöty.
Onnistuneiden ohjelmistorobotiikkahankkeiden tapaan myös tekoälyn integrointi osaksi yrityksen toimintoja muistuttaa enemmän shakkia kuin bingoa: voittaja on se, joka suunnittelee monta siirtoa edelle – ei se joka huutaa ensimmäisenä "bingo!".
Muutosjohtajat, jotka hoitavat pohjatyön parhaiten ja joiden tekeminen on pitkäjänteistä, tulevat pärjäämään parhaiten.
Tietoa kirjoittajasta
Piditkö tästä kirjoituksesta? Tilaa ilmoitukset uusista Tekoälyfoorumin julkaisuista suoraan sähköpostiisi. Arvostamme myös valtavasti, mikäli jätät meille arvostelun Googlessa. Kiitos. 💙
Комментарии