Käyttövinkit | Mikä on markkinoiden paras tekoälymalli?
- Antti Innanen
- 15.5.
- 3 min käytetty lukemiseen
🎧 Kuuntele kirjoitus alta! Tekoälyfoorumi julkaisee kaikki jutut myös audiona. Kuuntele milloin vain, missä vain – vaikka puhelimen näyttö lukittuna.
Kirjoittaja: Antti Innanen, juristi, tietokirjailija ja yrittäjä
Mikä on markkinoiden paras tekoälymalli?
Tämä on kysymys, jota kuulemme tosi usein. Mikä on paras tekoälymalli tavalliselle käyttäjälle? Mikä on paras tekoälymalli juridiikkaan?
(kuiskaten) Kerro oikeasti nyt...mä oon sun frendi, kyl sä mulle voit kertoo…
No kerrotaan sitten ja paljastetaan tämä salaisuus. Vihdoinkin! Mutta ensin vähän taustaa.

Karkeasti yksinkertaistaen on olemassa kahdenlaisia työkaluja: yleisiä työkaluja, kuten ChatGPT, Claude, Gemini, ja alakohtaisia työkaluja, esimerkiksi Harvey juridiikassa, Cursor koodauksessa, Elicit ja Consensus tiedepuolella, Einstein CRM:n parissa.
Yleiset työkalut ovat yleensä niin sanottuja perusmalleja (foundation models), kun taas alakohtaiset työkalut ovat näiden päälle rakennettuja sovelluksia eli wrappereita. Alakohtaiset työkalut käyttävät perusmalleja moottoreinaan.
Eri työkaluissa on erilaisia toimintamalleja (model). Toiset näistä soveltuvat nopeisiin tehtäviin, ja toiset "ajattelevat" pitkän aikaa. Oikean mallin valinnalla voidaan saada tosi erilaisia lopputuloksia.
Olemme huomanneet selkeän trendin viime aikoina. Monet alakohtaiset työkalut eivät käytä vain yhtä työkalua tai toimintamallia. Esimerkiksi Harvey käyttää juridisessa työssä Geminiä, Claudea ja GPT:tä ja näiden kaikkia eri variaatioita. Cursor mahdollistaa useiden eri mallien käytön.
Miksi näin? Koska ei ole olemassa yhtä parasta mallia mihinkään työhön.
Esimerkiksi juridisessa työssä GPT on paras suunnittelussa, Claude luovassa kirjoittamisessa ja Gemini sopimustekstin draftaamisessa. Jos tarvitaan huolellisempaa taustoittamista, Deep Research -toiminto on paras. Nopeissa tehtävissä joku toinen on taas parempi.
Tätä ajatusta voisi kuvailla "multi-strategiaksi". Parhaat alakohtaiset työkalut käyttävät kaikkia malleja ja auttavat käyttäjää valitsemaan näiden välillä.
Toinen mielenkiintoinen asia on tutkia sitä, miten tosi hyvät tekoälyn käyttäjät oikeasti käyttävät näitä työkaluja.
Kaikilla, jotka ovat oikeasti hyviä, on oikeastaan kaikki työkalut käytössä. Aina kuitenkin vähintään kaksi työkalua.
Jos joku antropologi kuvaisi superkäyttäjää Sumuisten Vuorten Gorillat -tyyliin salaa, huomattaisiin, että käyttäjällä on Gemini, Claude ja GPT samaan aikaan auki koneella.
Superkäyttäjä vaihtelee koko ajan mallien ja eri toimintojen välillä. Hän tekee jotain yhdellä työkalulla ja tekee toisella siitä paremman version. Hän kirjoittaa alun Claudella, pyytää GPT:tä kritisoimaan sitä ja tekemään paremman version ja sen jälkeen pyytää ajattelevaa o3-mallia tarkistamaan huolella työn tulokset.
Tämän kaltainen käyttö tuottaa merkittävästi parempia lopputuloksia ja vähemmän hallusinaatioita.
Käyttäjä on jatkuvasti asian päällä ja toimii kapelimestarina joukolle tekoälysovelluksia. Missään vaiheessa ajattelua ei "ulkoisteta" ainoastaan yhdelle sovellukselle. Käyttäjä tarkastelee tuloksia koko ajan kriittisesti ja pyrkii hyödyntämään eri mallien parhaita ominaisuuksia.
Eli mitä sitten pitäisi tehdä?
Edellä esitetyistä käyttötapauksista voi ottaa oppia. Tai voit suoraan ottaa saman multi-strategian käyttöön itse ja matkia näitä "superkäyttäjiä". Sinulla on kaksi loistavaa vaihtoehtoa:
1) Jos sinulla on pääsy hyvään alakohtaiseen työkaluun jossa on useita eri malleja valittavana, käytä ainakin sitä. Opi käyttämään sen sisällä eri malleja. Mutta ainakin itse käytän sen lisäksi kaikkia muita. Miksi? Koska alakohtaiset työkalut sisältävät aina rajoituksia ja niiden toiminnallisuus on usein jäljessä foundation modeleita.Useimmilla ei kuitenkaan ole tätä vaihtoehtoa. Mutta ei hätää!
2) Osta maksullinen lisenssi ensin kahteen: ChatGPT ja Claude. Kyllä, kaksi työkalua. Ja sitten kun opit käyttämään näitä yhdessä, voit miettiä Geminiä, Mistralia tai jotain muuta.
Toki kaikessa toiminnassa pitää ottaa alakohtaiset vaatimukset ja esimerkiksi tietosuoja- ja tietoturvakysymykset vakavasti. Mutta jos vaan mahdollista, vastaus on MOLEMMAT – ihan niin kuin iben biisissä.
---(kuiskaus käheällä äänellä) joo joo mut kumpi näist on markkinoiden paras tekoälymalli, ei kai nyt kahta… paljasta nyt… vanhalle frendille… jos sais vaan toisen valita…
Molemmat. Tai oikeammin ehkä kaikki. Oikea käyttö on juuri sellaista, että työskentelet usealla eri työkalulla, ja vaihtelet niiden välillä. Ota ensin kaksi lisenssiä ja pelaa niiden välillä. Opi tuntemaan niiden kyvyt ja ominaispiirteet.
Toimintasi tehostuu ihan mielettömästi. Vastaukset paranevat. Hallusinaatiot vähenevät.
Opit, miten eri tavalla työkalut ajattelevat, ja miten ne täydentävät toisiaan. Kun opit vielä paremmaksi, lisää työkaluja ”tiimiisi”.
Luota neuvooni. Tämä tulee todella mullistamaan tapasi käyttää tekoälyä.
Sinulla on tekoälytiimi. Ja sinä toimit sen johtajana.
Piditkö tästä kirjoituksesta? Tilaa ilmoitukset uusista Tekoälyfoorumin julkaisuista suoraan sähköpostiisi. Arvostamme myös valtavasti, mikäli jätät meille arvostelun Googlessa. Kiitos. 💙
Comments